הרים - אתר האופניים הגדול בישראל

טקסט הודעת פורום

2/10/2008 11:31:00 AM חפש הודעות של משתמש זה לחץ\י לפרטי משתמש  איתן ברמן עם תוכן  קודם כל, כמה מושגי יסוד
נושא: קודם כל, כמה מושגי יסוד תאריך: 2/10/2008 11:31:00 AM
מחבר/ת: איתן ברמן

TUBLESS פירושו "ללא פנימית". המשמעות היא שמנפחים את הצמיג ללא פנימית, והאיטום מושג בשיטות אחרות (אני יכול לפרט יותר, אם תרצי).

ישנם תקנים בינלאומיים לטיובלס, שמתייחסים למבנה החישוק מחד, ולמבנה הצמיג מאידך.
התקן המוכר ביותר בתחום האופניים הוא UST (ר"ת: Universal System Tubeless).
ישנם לא מעט צמיגים שאפשר להרכיבם טיובלס למרות שאינם עומדים בתקן UST.
חישוק UST צריך להיות, בין השאר, אטום. מרבית החישוקים שאינם UST יאפשרו בריחת אויר, בעיקר מנקודות החיבור של החישורים ("שפיצים"). ניתן לעקוף זאת על ידי התקנת פס איטום כלשהו - וישנן מספר חברות שמספקות פסי איטום כאלה.
ניתן לאלתר פסי איטום באמצעים ביתיים. זה מה שנקרא "טיובלס ביתי".
מפאת מחיריהם הגבוהים של חישוקי UST, ועקב היתרונות הבולטים של טיובלס (בעמידות נגד תקלות שונות, ובהתנגדות מופחתת לגילגול), מקובלת מאוד התקנת טיובלס על חישוקים שאינם UST. בגלל מחיריהן הגבוה של הערכות המוכנות (שאגב, ירדו לאחרונה), רוב הרוכבים מעדיפים את הקומבינה הביתית, שבהרכבה מקצועית לא נופלת באיכותה מזו הקנויה.

כמו שיש ג´יפה לפנימיות, יש גם ג´יפה יעודית לטיובלס. החומר הזה הוא נוזלי יותר, והרכבו שונה. יש הטוענים שהוא טוב גם לפנימיות - אבל בודאי שההיפך לא נכון.

בהתקנת טיובלס ללא UST האיטום לא מושלם, וחייבים להשתמש בג´יפה.

משהו כללי על ג´יפה - הגלגל איננו ממולא בחומר, אלא ישנה כמות קטנה שמסתובבת בגלגל, ואוטמת חורים שהיא מגיעה אליהם. המשמעות היא שכדי שזה יעבוד חייב הגלגל להסתובב. גם אם איבדת אויר וניפחת מחדש, את חייבת מייד לסובב את הגלגל, כדי לאפשר לג´יפה להגיע לכל פינה.
ברור שעם כל חור שנאטם (שלרובם את בכלל לא מודעת, מפני שהם נאטמים מייד עם היוצרם), ישנה כמות קטנה של גי´פה שמנוצלת (או הולכת לאיבוד...). כעבור תקופת שימוש, ותלוי בסוג השטח שרוכבים בו, הגי´פה נגמרת. אז יהיה הגלגל רגיש לפנצ´רים, ויהיה צורך להחליפו או למלא ג´יפה חדשה. זה נכון באופן מיוחד לגבי הרכבת טיובלס על חישוקים וצמיגים שאינם UST, משום ששם חייבם נוכחות של ג´יפה כדי לקבל איטום.

ישנם חורים גדולים מכדי שהגי´פה תוכל לאטום. את מדברת על קוץ קטן, ולכן אני מתאר לעצמי שקרה לך אחד משני דברים:
* לא סובבת את הגלגל, והגי´פה לא קיבלה הזדמנות לעבוד.
* הגי´פה בגלגל נגמרה וצריך לחדש את המלאי (כמובן שאם הצמיג כבר ישן, עדיף להחליפו).

נכון להיום, יוכלו להוסיף לך גי´פה בכל חנות אופניים.
אם את מעדיפה לעשות לבד, אתן לך הוראות מפורטות.

בהצלחה

אני מקוה שלא הגזמתי עם הפירוט. אני תמיד מעדיף להסתדר לבד, ובשביל זה עדיף לדעת יותר.
אם תרצי עוד הסברים או הבהרות - אשמח לתת.

חזרה לפורום