נושא: תלוי את מי שואלים... תאריך: 8/25/2012 8:21:00 PM
מחבר/ת: איתן ברמן
ראשית ראוי להבהיר - מטרתו של השיכוך הוא לאפשר עיקוב מדוייק יותר של הגלגל אחרי תואי השטח ממה שמבצע הרוכב. תחרויות XC מאופיינות בקשיים של כושר ולכן מהירויות לא גבוהות, יחסית, שבהן הרוכב מסוגל לבצע את העיקוב אחרי פני השטח בעצמו. לרוכבים תחרותיים גם חשובה העברת כוח לטובת הנעת האופניים, כמו גם הימנעות מאיבוד אנרגיה במתלה. השיכוך מקובל ככל השמהירות עולה, והוא הכרחי בתחרויות מדרונות (DownHill), שם המהירויות גבוהות ביותר.
אתה מבקש לבצע רכיבות "פשוטות" מבחינת הטכניקה, שיהוו אתגר אירובי בלבד. אף על פי כן, גם השבילים הנוחים והפשוטים ביותר מצריכים שליטה מסוימת באופניים. כשאישתי התחילה לרכב קניתי לה אופני ש"מ, משום שעם ז"ק לא היתה מצליחה לעבור גם את השביל הפשוט ביותר.
ולכן זה תלוי מאוד ביכולת הטכנית שלך ובנסיון שלך ברכיבת שטח. מתוך שאלותיך אני מניח (תקן אותי אם אני טועה) שאין לך נסיון משמעותי ברכיבת שטח, ולכן כל שביל יאתגר אותך מבחינה טכנית. מנסיוני אני יכול לומר לך שבשביל שמאתגר אותך טכנית יהיה לך קשה להעלות דופק, ועוד יותר מכך יקשה עליך לשמר רמת דופק בתחום קבוע, כנדרש מאימון אירובי. זה יותר טוב מכלום, אבל לא ברמה של ריצה - בשטח או במסלול - או של רכיבה על אופני כביש.
אני חולק איתך את הפחד מפני רכיבה בכביש, ולכן - אם החלטת על אופניים - רכיבה בשטח היא הפתרון שנותר.
ולאחר כל זאת, אני חוזר (וגם מחזק את המלצתו של דני) - אילו הייתי במקומך הייתי רוכש אופני ז"ק עם גלגלי "29 (הגלגלים הגדולים יותר גורמים לרכיבה חלקה יותר), ולוקח הדרכה אישית בטכניקות של רכיבה. אם אני צודק והנסיון שלך ברכיבת שטח מוגבל מאוד, מדריך טוב יוכל ללמד אותך כיצד לעבור שבילים פשוטים (ואולי גם יותר מכך) מבלי להעמיס את הגב והצואר.
קצת על התאמת האופניים לרוכב - המידה חשובה ביותר, עוד יותר ממידת נעליים, אבל ישנן התאמות מדוייקות עוד יותר שיכולות להיות קריטיות עבור אדם שיש לו בעיה בריאותית. אני ממליץ בחום להיוועץ באיש מקצוע (ישנם כמה בישראל), אולי אפילו לפני רכישת אופניים.
לדעתי התאמה מקצועית של האופניים עבורך, בתוספת הדרכת רכיבה מקצועית יהיו השקעה משמעותית יותר עבורך מאשר קניית האופניים עצמם.
דרך אגב, בעיות הגב של רוכבים נובעות פעמים רבות ממחסור בגמישות. אינני יודע מה הרקע שלך, אבל ממליץ בחום לשמור על גמישות באופן קבוע. יוגה או פילאטיס יכולים לעשות דברים נפלאים, מנסיון.
ביקשת המלצה על דגם או דגמים - אני נמנע מכך משתי סיבות: 1 - ישנם המון דגמים מוצלחים בשוק. השיקול הראשון צריך להיות חנות אמינה וקרובה אליך, שבה תוכל גם לקבל שרות לאחר הקניה (חשוב מאוד, לדעתי). 2 - אני, כמו כל רוכב, יכול להמליץ על מה שנוח וטוב לי. המלצה כזאת תהיה לגבי מה שמתאים לי - ולאו דוקא לך.
בשורה התחתונה אני ממליץ לך למצוא חנות אופניים טובה במקום קרוב (לבית או לעבודה) ונוח, ולהציג שם את צרכיך ורצונותיך. אינך חייב לקנות מייד - תוכל לשוב ולהתייעץ כאן בפורום על כל דבר לפני שתקבל החלטה השווה אלפי שקלים.
מקווה של העמסתי יותר מדי :) בהצלחה
|