נושא: כמה מלים על בניית גלגלים תאריך: 5/4/2008 12:28:00 PM
מחבר/ת: איתן ברמן
לפני הכל - קצת היסטוריה: פעם היו בונים גלגל עם אורך ציר מסויים, מקום לגלגל שיניים (אחד ויחיד), ובניה בצורה כזאת שהחישוק עובר מעל מרכז הטבור. הזוית החיצונית של החישורים (ביחס לציר הגלגל) היתה זהה בשני הצדדים. מידוקם טבור הגלגל הוא עד היום זהה למה שהיה אז. כשהתחיצו לייצר "קסטות" של גלגלי שיניים, הזיזו את נקודת חיבור החישורים אל הטבור פנימה לכיוון מרכז טבור הגלגל. זה גרם לזויות שונות משני צידי החישוק (כי החישוק עדיין צריך להיות באותו מקום ביחס לשלדה). מאוחר יותר נוספו דיסקים לבלימה, מה שהזיז את נקודת חיבור החישורים מהצד השני פנימה לכיוון מרכז הטבור, ושבר את הסימטריה גם בגלגל הקדמי.
יתכן שיש מי שמתייחס ל"חוסר סימטריה בבנית הגלגל" לעניין הזה - אבל זה נגזר מאופי הגלגל ביחס לתקן המקובל, ואיננו נושא שבונה האופניים או הגלגלים יכול לשנות או להשפיע עליו (מלבד להחליט שהוא רוכב על Single Speed עם בלמי חישוק......).
לגבי בניית גלגלים: בלי להכנס יותר מדי לעומק - נהוג לספור את מספר המפגשים בין חישורים. אם לכ חישור יוצא בקו ישר מטבור הגלגל (נאבה) אל החישוק, ולא פוגש בדרך אף חישור אחר, זה נקרא בניה ראדיאלית, או X0, כלומר אפס הצטלבויות. זה מבנה חזק מאוד ביחס למשקל לעיוותים צידיים, אבל מאוד גמיש ואפילו חלש בעומס אורכי (למשל, דיווש).
לעומת זאת, ככל שהחישור עובר בזוית חדה יותר לקו דימיוני שמשיק לחישוק, כך יפגוש יותר חישורים בדרך (X2, X3 ודוגמאות אחרות), ואז יתקבל גלגל חזק יותר אורכית, וחלש יותר צידית.
עומס אורכי על חישורים מופעל באחד משני מצבים: בגלגל אחורי הדיווש מסובב את הטבור, ומה שמעביר את הכוח אל החישוק הוא החישורים. בגלגל אחורי לעולם לא תראה בניה רדיאלית. בכל גלגל עם בלמי דיסק - כוח הבלימה מופעל ישירות על הטבור, ומה שמעביר את הכוח אל החישוק הוא החישורים. לעולם לא תראה גלגל רדיאלי עם בלמי דיסק.
ישנה תפיסה (שאני לא בטוח שאני מסכים איתה, אבל אין לי מספיק נסיון כדי להגיע למסקנות אישיות) שאומרת שאם יש דיסק בצד אחד, אבל לא בצד השני (מן הסתם), אפשר לבנות X3 בצד של הדיסק, ורדיאלי בצד השני. זה סוג אחד של "חוסר סימטריות בבנית הגלגל". הבעיה שלי עם הגישה הזאת היא שממילא הטבור מסתובב באותה מידה משני צדדיו, ואין זה משנה אם הדיסק מורכב מימין או משמאל, או אם הקסטה מורכבת מימין או משמאל. עוד סיבה לפקפוק שלי ביעילות השיטה נובע מזה שממילא הצד של הקסטה (למשל) כבר סובל מזוית קהה יותר מאשר הצד השני (צידית), כך שדוקא בצד הנגדי צריך פחות כוח. אם בונה חכם משתמש בחישורים שונים בכל צד זה יכול לחסוך במשקל, אבל לי אישית זה נראה זניח.
סוג נוסף של חוסר סימטריות (פחות נתקלתי בו, אבל אפשרי) מתייחס באופן שונה לחישורים "קדמיים" לעומת חישורים "אחוריים". אם תסתכל על הגלגל שלך תראה שישנם חישורים שיוצאים מהטבור אל החישוק בכיוון התגלגלות הגלגל, וישנם שיוצאים לכיוון ההפוך. שילוב הכיוונים יוצר את מספר המפגשים. ישנם בונים שמרשים לעצמם לתת זוית שונה לחישורים "קדמיים" לעומת חישורים "אחוריים". לצורך הדיון - בגלגל קדמי העומס האורכי יכול להיות בכיוון של בלימה בלבד. חישורים שעומדים במתיחה בזמן בלימה יהיו בזוית שדומה לX3. החישורים ההפוכים להם (משני צידי הגלגל יש גם כאלה וגם כאלה!) יכולים לצאת אל החישוק בזוית קהה יותר מול המשיק, משום שממילא לא צפוי עליהם עומס אורכי גדול. כמובן שצריך לאזן בין המתחים הראשוניים של שתי קבוצות החישורים כדי לקבל גלגל מאוזן, שהעמידות שלו בהתאם. אם בכיוון אחד יש זוית של X3, ובכיוון השני יש זוית של X1 (לכאורה), אפשר לספור את מספר המפגשים, אבל הבניה איננה סימטרית בכיוון האורכי של הגלגל.
ישנן שיטות אחרות של סידור חישורים, שאינן במבנה X כזה או אחר. שם, כמובן, יכול בונה מנוסה ליצור סוגים שונים ומשונים של א-סימטריה.....
|