נושא: אנסה לתת תיאור כללי תאריך: 6/7/2010 1:46:00 PM
מחבר/ת: עמית שרוני
יש המון סוגי מתלים ועפ"י רוב, ראשי התיבות הם פרי מוחם היצירתי של אנשי השיווק. לכן, אני מעדיף לחלק את המתלים לסוגים כפי שאני מבין אותם ואם תרצה להתעמק במשהו יותר ספציפי, אתרי היצרנים מלאים בהסברים (בעיקר כמה שלהם יותר מוצלח משל האחרים, וגם הרבה שטויות). כפי שכבר אמרתי, תצורת מתלה מסוימת לא בהכרח מעידה על ההתנהגות שלו ויש להתייחס ספציפית לכל דגם ודגם של אופניים. החלוקה הראשונית היא לשני סוגים - 1. ציר יחיד 2. ציר נוסף בין ציר הגלגל לציר המתלה הראשי. במשפחת הציר היחיד יש המון וריאציות שהמוכרת ביניהן היא הציר היחיד הקלאסי לדוגמא: הקלר, אורנג´ מורווד, וציר יחיד בתוספת חוליות נוספות המיועדות לכיוון יותר ספציפי של עקומת המינוף לדוגמא: טרק, יטי, קונה ועוד המון דוגמאות שלא עולות לי כרגע בראש. מה שמאפיין את המשפחה הזו הוא שציר הגלגל האחורי תמיד ינוע בצורה קשתית סביב נקודת החיבור של המתלה למשולש הקדמי. במשפחת הציר הנוסף יש הרבה וריאציות שהמוכרות ביניהן הן - הורסט לינק (FSR ודומיו), VPP, מאסטרו, DW, ועוד. התוספת של הציר מאפשרת (במידה מסויימת) לתכנן מסלול ספציפי לתנועת ציר הגלגל האחורי בעת פעולת המתלה וזהו ההבדל ממתלי הציר היחיד למיניהם. גם במשפחה זו ניתן כמובן להעזר בכל מיני פטנטים כדי לשנות את עקומת המינוף. כדאי להזכיר את הפטנט של GT ומונגוס שהוא ציר יחיד עם לינקים ששולטים במיקום של ציר הפדאלים כדי לנטרל את השפעת התארכות השרשרת. זה ממש על קצה המזלג.
|