נושא: המשך הדיון... תאריך: 2/4/2011 6:21:00 AM
מחבר/ת: איתן ברמן
נכון שאני רוכב גם אגרסיבי מאוד, ואז משתמשים באופניים כבדים. נכון גם שאפשר להשתמש באופניים כבדים לדיווש - ואני עושה גם את זה. אבל זה לא אומר שאופני FR יכולים להיות אופני XC. לדעתי הנושא של משקל האופניים מקבל התייחסות מוגזמת. כפי שכתבתי, למשל צמיגים צרים יותר ומתגלגלים יותר ישפיעו יותר על השקעת האנרגיה של הרוכב ממשקל האופניים. כך גם תכונות אחרות של האופניים. אני לא מדבר על הפרש של 5-6 ק"ג שבין אופני XC לבין אופני FR במחיר דומה, אלא על ההפרש שבין אופני XC ברמות שונות - שיכול להתבטא בק"ג אחד או שניים. אני לא מבטל אותו לחלוטין, אבל אומר שיש דברים חשובים יותר.
במיוחד באופני XC, הורדת משקל מאופניים נתונים היא יקרה מאוד. ברור שאפשר להגיע לאופני AM במשקל 10-11ק"ג, אבל אופניים כאלה יעלו פי 3 ויותר מהתקציב שהוגדר בהודעה הראשונה. כשמדברים על תקציב מוגבל, חייבים לוותר על משהו.
אני לא מקבל את מה שהיצרנים עושים כהוכחה לזה שמשהו צריך להיות כך או אחרת. יש להם גם אינטרסים מסחריים, ואחד השיקולים החשובים בהרכבת אופניים הוא הנסיון לענות על השאלה "מה רוצים הרוכבים", שהתשובה עליה עשויה להיות שונה מהתשובה לשאלה "מה צריכים הרוכבים"... זה לא תמיד דבר רע - בעקבות האופנה הלא ממש נחוצה של בלמי דיסק אמנם הורכבו אופניים במחירי ביניים עם בלמי דיסק באיכות נמוכה (שכבר היה עדיף בלמי חישוק), אבל דרישות השוק גרמו ליצרנים לייצר, ועם הזמן הופיעו גם בלמי דיסק באיכות סבירה במחירים זולים בהרבה מהעבר - מה שמאפשר היום לרוכבים רבים ליהנות מבלמי דיסק. לפני שנתיים לא הייתי ממליץ על בלמי דיסק באופניים במחיר 6500, והיום זה בכלל לא עולה לדיון...
אתן לך דוגמא: באופני XC יקרים מאוד אפשר להרכיב בולמי אויר יקרים מאוד. בולמים כאלה יהיו גם אמינים מאוד, וגם יעבדו בצורה חלקה, יחסית לבולם אויר. ואז נוצרת אופנה בקרב הצרכנים - בולם אויר זה יותר טוב. לא כולם בכלל חושבים למה זה יותר טוב. ואז היצרנים מרכיבים בולמי אויר גם על אופני XC זולים, ונאלצים (כמובן, משיקולי עלות) להרכיב בולמי אויר זולים. בולמי אויר זולים יעילים הרבה פחות מהיקרים, ואמינים פחות.
בעקרון אתה צודק - נהוג לשייך בולמי קפיץ לרכיבה אגרסיבית, ובולמי אויר לרכיבת XC. אבל קיימים גם בולמים אגרסיביים מאוד ואיכותיים מאוד מבוססי אויר - אפילו טריפלים עם מהלך של "8, וגם את כל מה שבדרך. בולמי האויר של פוקס, למשל, מוגדרים כבולמי FR, כלומר מסוגלים לספוג את כל מה שהרוכב עושה. כבר יש היום אפילו פלואוט 180 - אף אחד לא משתמש בו לאופני XC, נכון? מן הצד השני, אף אחד לא מרכיב בולם קפיץ "4 על אופני DH...
עוד דבר - מקובל לחשוב שלרוכבים אגרסיביים לא אכפת משקל האופניים - וזו טעות. בדוק את משקל אופניהם של מתחרי DH מקצוענים - יכול להיות שתופתע, או שאתה כבר יודע שאלה לא אופניים כבדים ביחס למהלכים הארוכים ולגובה הנחיתות שהם אמורים לספוג. אופניים קלים מקלים על השליטה באויר, ומתוך כך גם על נחיתה טובה. גם רוכבי גרביטציה יעדיפו משקל קל, אבל (כמו שכתבת) באיזון מול החוזק הרצוי.
ובשורה התחתונה - כשרוצה אדם לקנות אופניים בתקציב מוגבל, אני משתדל לייעץ לו בהתאם לתקציב. 6500ש"ח הם הרבה כסף להוציא, אבל זה לא מספיק לאופניים איכותיים עם בולמי אויר מהשורה הראשונה, בלמי
בחלק התחתון של האופניים האיכותיים. בולמי אויר במחיר הזה לא יהיו איכותיים מאוד, ועלולים להיות לא אמינים. אם הם איכותיים מאוד - זה עלול לבוא על חשבון איכותם של רכיבים אחרים.
ועוד מילה אחרונה לגבי משומשים - כל מה שכתבת נכון, ובאופניים אגרסיביים נכון שבעתיים. ואף על פי כן יש סיכון מסויים (והסכמת איתי על זה) ולדעתי צריך להדגיש את הסיכון הזה, במיוחד לרוכבים מתחילים, שלא בטוח שידעו להגן על עצמם מהסיכון הזה (למשל, מה שכתבת על בדיקת האופניים אצל מקצוען).
סוףשבוע שמח וגשום לכולנו :suss:
|