הרים - אתר האופניים הגדול בישראל

טקסט הודעת פורום

11/5/2006 8:28:00 AM חפש הודעות של משתמש זה לחץ\י לפרטי משתמש  איתן ברמן עם תוכן  קצת סדר בטיובלס
נושא: קצת סדר בטיובלס תאריך: 11/5/2006 8:28:00 AM
מחבר/ת: איתן ברמן

"טיובלס" בתרגום חופשי לעברית פירושו "חסר פנימית". כל דרך של הרכבת צמיג ללא פנימית רשאי להקרא טיובלס.

יתרונו הגדול של הטיובלס הוא באפשרות לרכוב בלחץ אויר נמוך ללא חשש לצביטת הפנימית על ידי החישוק (להלן סנייקבייט), אבל לא רק. הטיובלס עמיד יותר גם בנקרים רגילים, ורבים רוכבי הטיובלס שנשבעים שמאז הטיובלס הם לא יותדעים מה זה פנצ´ר. אני נמנה עליהם. חסרון הטיובלס הוא שבלחץ נמוך, בצמיגים מסוימים, בהפעלת לחץ צידי (כמו למשל בבלימה בתוך סיבוב), עלול לברוח אויר, ואולי גם ג´יפה, מה שגורם לירידת לחץ (שמלכתחילה היה נמוך), ועלול להגיע עד כדי אבוד לחץ מוחלט, ואפילו פריקת צמיג. כל זה, כמובן, יקרה כשהלחץ נמוך מלכתחילה, ובלחץ גבוה יחסית לא תהיה בעיה. בארצנו המדברית יש יתרון ברור במסלולים רבים ברכיבה בלחץ אויר נמוך, ולכן הטיובלס פופולרי מאוד.

ישנם חישוקים המיועדים לטיובלס שבהם פטמות ההברגה המתחברות לחישורים אינן גלויות לכיוון הצמיג, מה שמאפשר לחלק החישוק הבא במגע עם הצמיג להיות אטום לחלוטין. ישנם צמיגים יעודיים, המתאפיינים בדופן עבה יותר (גם בהתאם לייעוד) ובציפוי פנימי אוטם. הציוד היעודי מסומן UST (Universal System Tubeless), ועולה, מן הסתם, יותר.
כמו בפנימיות, ישנה אפשרות להכניס חומר מיוחד לצמיגים המורכבים טיובלס, שאוטם נקרים עם התהוותם (להלן ג´יפה). למעשה, חומר כזה לטיובלס הוא בעל הרכב פשוט יותר מזה המיועד לפנימיות, והיה זמין בשוק הרכב כבר לפני עשרים שנה ויותר.

בשנים האחרונות יצאו מספר יצרנים עם ערכה להסבת חישוק רגיל לטיובלס, עם הצהרה שאפשר להשתמש כמעט בכל צמיג סטנדרטי. הרעיון הוא מתיחת רצועת גומי מעל החישוק, באופן שתאטום את החורים המיועדים לפטמות החישורים, וכך לקבל איטום כמו בחישוק UST, במחיר זול יותר, או תוך שימוש בחישוק הקיים. מכיון שצמיגים יצוקים מגומי ממילא, ההנחה היא שבדרך כלל יהיה איטום מספק גם בצמיגים רגילים. בגלל המבנה שאיננו יעודי, הסבה שכזאת, בגלל שאיננה מוחלטת, מחייבת שימוש בחומר איטום פעיל בתוך הצמיג.
יצרני הצמיגים מסירים אחריות מצמיגיהם במקרה של שימוש בטיובלס בצמיג שאינו UST. אחת הסיבות המוצהרות היא שהסיבים הסרוגים בתוך הצמיג עשויים מחומר שהג´יפה שלולה לתקוף. בצמיג UST יעודי ישנה שכבה נוספת שמונעת ממנו לחדור אל הצמיג.

לפני כמעט שנתיים עלו בארץ הקודש על האפשרות להסב חישוק רגיל לטיובלס, על ידי "שחיטת" פנימית והפיכתה לפס איטום לחישוק.
מכיון שמחיר ערכה קנויה יעודית היה סביב 400 ש"ח, ובגלל יתרונותיו הברורים של הטיובלס בעמידות בתקרים בכלל ובסנייק-בייט בפרט, הפך ה"טיובלס הביתי" לנפוץ ביותר.

מנסיוני - העסק עובד. אני משתמש בצמיגים רגילים משיקולי עלות, אבל אין ספק שעדיף להשתמש בצמיגים יעודיים.

לשאלותיך (סוףסוף...):
1. טיובלס עמיד יותר לנקרים מפנימית רגילה עם ג´יפה. החסכון במשקל קיים, אך איננו מהותי, והשקעה בצמיגים קלים תניב חסכון משמעותי יותר.
2. לא ידוע לי שמצמן מחזיקים ערכות יעודייות לטיובלס, אבל כן ידוע לי שחנויות של מצמן עושים הסבות לטיובלס בישטה הבייתית. לא ידוע לי אם זו מדיניות הרשת.
3. מחיר משוער:
א. פנימית לשחיטה - 15ש"ח
ב. ג´יפה - 20ש"ח
ג. עבודה - כמה עשרות שקלים.
סה"כ - אני מעריך שבין 50 ל100 ש"ח יהיו מחיר סביר. אם תרצה מחיר מדויק תצטרך לשאול בחנויות.
4. חישוק רגיל מוסב לטיובלס מחייב ג´יפה יעודית. המחיר - 10-20 ש"ח, תלוי בכמות. אני מכניס את המקסימום שאפשר בצמיג שלי, כדי לא להתעסק עם מילוי. משהו כמו 20ש"ח.
5. ערכת הסבה קנויה של סטאן + ג´יפה של סטאן. זאת גם ההמלצה שלי.

שבוע טוב

חזרה לפורום