נושא: רעיון מצויין לדיון! לדעתי... תאריך: 7/1/2007 10:24:00 AM
מחבר/ת: צחי בר סלע
כמו כל דבר, אם אני מאמין? כן ולא.
ואנסה להסביר: המערכת הפשוטה ביותר היא סינגל פיווט. כדי להימנע מבזבוז אנרגיה תוך כדי דיווש בוחרים נקודה שבממוצע תפעיל את הכח "דרך הציר" וכך בעצם לא מתבזבז כח (שמושקע בקפיץ הבולם). מסיבה זו הציר ב- SP מודרני הוא מאחורי השרשרת כאשר היא על הגלגל שיניים האמצעי מלפנים. יתרון? פשטות פשטות פשטות. חיסרון: מיקום הציר כמעט זהה בכל אופניי ה-SP והמרחק מהציר לציר הגלגל האחורי קובע רדיוס סיבוב לבלימת זעזועים, באופן מוחלט. "זה מה יש" ללא משחקים. דוגמה: SANTA CRUZ HECKLER.
צעד אחד קדימה: אני קורא לזה "חצי SP". חשבתם שאם ה-HECKLER הוא SP אז ה-BLUR הוא לא? אז גם ה-BLUR הוא בערך SP. יש לו ציר אחד המכתיב (ברדיוס מעגלי מדוייק, כמו ב-SP ) את תנועת הגלגל האחורי בבלימת זעזועים. אבל (וזה שני "אבלים" גדולים) דבר ראשון, מיקומי הצירים, מבחינה מכאנית גיאומטרית כן מונעים מהכח המופעל על השרשרת לבזבז כח ובנוסף, השימוש בלינק מאפשר לתת לבולם (אובייקט הבלימה עצמו) סטנדרטי אפשרות להגיב בצורה מעט אחרת ממה שהתכוון היצרן. (היתרון הוא בשימוש בבולם סטנדרטי).
מערכות מסובכות: במערכות מסובכות, הציר של הגלגל האחורי נע לפי הגיאומטריה שהיצרן החליט כי היא הטובה ביותר. לא סתם סיבוב סביב נקודה, יכול להיות בצורה שבאמת תבטל את רוב השפעות הדיווש וכדומה. החיסרון ברור: כל ציר וחיבור הן נקודות כשל פוטנציאליות (ולכן צריכים לבנות טוב, חזק ויקר יותר)
לאחר שהצגתי את השיטות אעבור לרגש: אני אמנם לא פונקציה אבל אם אלפי המקצוענים שמים לב להבדלים... מי אני שאומר ליצרנים שהם טועים?
ועכשיו היכן באמת עובדים עלינו היצרנים? מי שלמד מכניקה בסיסית יכול לראות ולהסיק כי: לרוב החברות יש לינק מסויים אשר מחובר בשלוש נקודות: לשלדה, לבולם ולתת שלדה של הגלגל האחורי. בהינתן הגיאומטריה הרצוייה לתנועת הגלגל, תמיד ניתן לשחק עם צורת אותו לינק כדי שהבולם לא יצטרך לעבור דרך השלדה, בתוך השלדה או שיפעל במתיחה במקום לחיצה וכדומה. ואיפה עוד עובדים עלינו היצרנים? אפשר לחשוב שהם מעוניינים להשתמש בבולמים סטנדרטיים. ממש, מצחיקים אותי. למרידה וספשלייזד יש בולם צידי, יש גם בולמים שנמתחים? למה? לא עדיף (בדגמים של SP ו"חצי SP" ) אם כבר לעשות בולם אשר יכיל בתוכו את שינוי הגיאומטריה של הלינק? KTM עשו את זה באופנועים שלהם והחליטו יום בהיר אחד להיפטר מהלינקים של הבולם האחורי, ופשוט חיברו את הבולם בין השלדה לזרוע האחורית. ואתם חושבים שזה לא עובד? עובד מצויין כמובן. (הערה: רוב אופנועי השטח הם "חצי SP" )
ויש עוד כ"כ הרבה מה לכתוב אבל בכל זאת אני בעבודה ואתם עוד לא כתבתם כלום... :cool:
|