נושא: עבודת יד - לא למרות הכל תאריך: 7/9/2007 10:48:00 AM
מחבר/ת: צחי בר סלע
לדעתי יש מקום לעבודת יד בשוק האופניים. אבל לא מאותן סיבות. הסיבה העיקרית היא שפשוט בלתי ניתן לייצר כמות קטנה של שלדות בייצור סדרתי ולהרוויח.
לא לחינם אין הרבה חברות שמייצרות אופניים באופן אוטומטי לחלוטין. כפי הנראה רק למרידה יש מפעל אוטומטי, אך אני לא עשיתי סקר ולא "סגור" על זה. אבל בכל זאת: מכונה לא יוצרת מראש בעיות שלא צפויות מראש ואדם שעשה טעות (לדוגמה בריתוך) אז כבר מאוחר בשבילו "להגיב על זה" והנזק נעשה. מכונה יודעת להגיב דווקא מהר יותר מהזמן שלוקח לאדם לקלוט שעשה טעות, והרבה לפי שהמוח נותן פקודה ליד לעצור ולתקן. מכונה יציבה יותר, מדוייקת יותר, שומרת על טמפרטורה, כיוון והתקדמות בריתוכים טוב יותר. כל זה גם נותן הרבה פחות נקודות כשל פוטנציאליות (מבחינת מבנה החומר)
הסיבה העיקרית היא שצריך למכור הרבה מאוד רכיבים מסוג מסויים כדי שישתלם לייצר אותו סדרתית. דוגמה שכבר נתתי היא שבאופנועים, במירוצים הנחשבים בעולם, החברה שמשתמשת בהכי הרבה חלקים סדרתיים היא הונדה. למה (1)? כי רכיב סדרתי טוב, אמין ומדוייק יותר מייצור ידני. למה (2)? כי הם יכולים להרשות לעצמם. הונדה מוכרים כ-40% (!!!) מכלל האופנועים בעולם. לכן אם היו יכולים לייצר סדרתית במקום בעבודת יד, אז היינו מקבלים עבודה הרבה יותר טובה. (יותר טובה מהעבודה המצויינת, חס וחלילה אני לא אומר שמה שמיוצר ביד הוא זבל - ממש ממש לא.)
ובטעם אישי: אני (אפילו, ולצערי) לא רכבתי על קנונדייל, אבל יש לי דיעה על החברה: במקרה שלהם, בנוסף לשיא הטכנולוגיה היה אפשר לקבל עבודה טובה עוד יותר (יותר ממצויינת) בייצור סדרתי. אני מאוד (ובתור כמעט-מהנדס מכונות אפילו מאוד מאוד!) מכבד אותם על רעיונות חדשניים ולא רק הלפטי אלא גם על מנוע לאופנוע ששבר כל מוסכמה עולמית (אך נכשל שיווקית ובמירוצים) ועוד הרבה רעיונות. אבל לצד הכבוד, לא הייתי קונה כאילו ביצים מרובעות. למה להתעסק עם זה? כאדם פרטי הייתי מעדיף דברים יותר פשוטים וסטנדרטיים. "פשוט" ו"סטנדרטי" יכול להיות גם הבולם הטוב ביותר של FOX או מרזוקי, או כל חברה אחרת המייצרת דברים סטנדרטיים, גם ברמה הגבוהה ביותר. ובנוגע ל-לא לנטוש רעיון טוב - לכל החברות כמעט יש דגמי SP - בעיקר מכיוון שהם פשוטים וחזקים. הרעיון אולי ישן (OLD) אבל בטח לא מיושן (OLD FASHIONED) סינגל פיווט עם מיקום ציר טוב ובולם מתאים יכול לתת אופניים מאוד מאוד מודרניים.
ועוד קצת חומר למחשבה: למה שלדות סנטה קרוז הן יקרות, ושלדות קנונדייל זולות? (ניתן לקנות שלדת קנונדייל זהה כחלק מאופניים ב- 30000 שקלים ובאופניים ב-10000 שקלים) הרי שתיהן טובות, קלות, שיא הטכנולוגיה ומיוצרות ביד.... אז כמה בעצם אנו משלמים על הרעיון והשם? לפעמים הרבה, הרבה מאוד!
|